Както вероятно знаеш, пистата Sofia Karting Ring е съставена от 17 завоя. И съвсем очевидно всеки един от тях е различен от другите. Това важи за всяко едно трасе, без значение дали е предназначено за картинг или за други видове моторни спортове. Като цяло обаче завоите могат да се групират в няколко основни вида, като в тази статия ще ти кажем за всеки един от петте най-често срещани такива.    

Обратни (Hairpins)

Името на този вид завои идва от това, че те буквално наподобяват фиба. Те са лесни за разпознаване – 180-градусов обратен завой, като обикновено е и най-бавният на пистата. Най-известният такъв във Формула 1 календара е фибата в Монако, който е и най-бавният завой през целия сезон. На нашата писта такъв е 9-ти завой. 

Фокусът при взимането на завой от този тип обикновено е в това да натиснеш газта възможно най-рано и да целиш ейпекса. Изключително важно е да поддържаш възможно най-висока минимална скорост, за да можеш да се ускориш колкото се може по-бързо след това – нещо, изключително важно предвид дългата секция на пълна газ след 9-ти завой в Sofia Karting Ring например.

S-образни завои

И тук името подсказва как изглеждат този тип завои – това са серия от 2 или повече криви, които имат форма, подобна на буквата S. Те биха могли да бъдат изключително технични, като например тези в първия сектор на Suzuka. На Sofia Karting Ring едни от S-образните са завои 10-11, като се взимат на пълна газ с максимално плавни движения на волана и с траектория, минаваща максимално близо до стените. 

Завои с двоен ейпекс

Завоите с двоен ейпекс са по-продължителни криви с две връхни точки. В зависимост от начина, по който се взимат, те дори могат да се превърнат в два отделни завоя, макар това често да не е оптимално. Пример за такъв завой на нашата писта е 8-ми. В него оптималният заход е да пропуснеш първия ейпекс и вместо това да се целиш във втория, стремейки се към максимално къса траектория при излизането от него.

90-градусови завои

Този вид завои изглеждат точно както си ги представяш – с прав ъгъл наляво или надясно. Макар и да изглеждат сравнително лесни, те са доста ключови и на тях можеш да загубиш много време. Особено предизвикателни са за по-неопитните пилоти, които нямат изградени увереност и техника. Такъв завой на Sofia Karting Ring е 1-ви, който можеш да вземеш както на пълна газ, така и с леко отпускане на газта, но и в двата случая най-важното е да запазиш карта стабилен в завоя и да се стремиш към ейпекса на завоя. 

Шикани

Последният основен вид завой е шиканът. Той представлява два поредни 90-градусови завоя в различни посоки (ляво-дясно или дясно-ляво). Той е доста често срещан на всякакъв тип писти, като примери за такива биха могли да бъдат шиканите в Монако – след тунела и при басейна. Такива завой на Sofia Karting Ring са 6-ти и 7-ми, като могат да се взимат или на пълна газ или с леко отпускане.

Надяваме се, че тази статия ти беше полезна и че ще ти помогне да бъдеш още по-бърз на пистата. Ела на Sofia Karting Ring и опитай да подобриш времената си още днес. Очакваме те!