Състезаваш се с някого и си натрупал някаква преднина, но изведнъж по-бавен пилот се появява пред теб и само за няколко завоя я губиш? Или пък просто искаш да се насладиш на едно приятно каране, но прекалено голяма част от него преминава в изпреварване на други, които задминаваш с една обиколка?

Всички сме били там. Но и изпреварването на така наречените бекмаркъри е елемент от всеки един моторен спорт. Затова не ги приемай като пречка, а по-скоро като възможност да подобриш уменията си за справяне с трафика – нещо, което ще ти помогне и занапред.

Трудно е да се дадат конкретни съвети, защото всичко зависи много от конкретната писта, уменията и опита на пилотите на пистата. Например, по-напредналите от вас знаят добре етикетът за пропускане на друг пилот и са развили усет за това къде точно да го направят и как да се позиционират. Това е нещо, което се учи с времето и е трудно да се опише в една статия.

Затова ще ти дадем няколко основни съвета как да подходиш, като ще споменем най-подходящите места да задминеш или пропуснеш друг човек на пистата.

Да започнем от най-основното – синият флаг

Както се надяваме знаеш добре, синият флаг се използва, за да покаже на посочения пилот, че отзад има някой по-бърз от него. Ако ти си по-бързият, който иска да изпревари, нашият съвет е ти самият да изчакаш показването на син флаг за човека пред теб. 

Защо? Защото в противен случай не можеш да си сигурен дали другият знае, че ти ще атакуваш. А ако той наистина не знае за това, рискуваш да се ударите, което в най-добрия случай ще коства повече време и на двама ви, отколкото си щял да загубиш, ако останеш още няколко завоя зад него. 

В кои завои е най-добре да вземеш позиция?

Имай предвид, че ние сме помислили предварително за това как да направим карането максимално безопасно и удобно за всички. Именно за това по време на всяка сесия разполагаме стратегически двама инструктори в двата края на пистата – както от гледна точка на безопасност, така и по отношение на завои, в които или след които е най-удобно да изпревариш.

Първият от тях е разположен между първи завой от едната страна и 8-ми от другата. Точно правите преди и след първи завой са може би най-удобното място, в което по-бавният пилот да даде място или дори ти самият да атакуваш, ако прецениш, че скоростта ти е достатъчно по-висока и маневрата не застрашава другите. 8 завой пък също е достатъчно широк за пропускане и атака, като тук са възможни няколко траектории. Най-подходящо за теб би било, ако предният излезе в по-външна траектория, а ти запазиш състезателната. Все пак, ако той не се отдръпне, не пречи да опиташ атака от външната и да завършиш изпреварването, ако си значително по-бърз. 

Вторият инструктор пък е разположен в края, като от едната му страна е 13-ти, а от другата е 16-ти. И двата са удобни за показване на син флаг, тъй като предният има достатъчно пространство да те пропусне в 15-ти завой с по-външна траектория, без той самият да губи прекалено много време и скорост. След 16-ти завой пък следва дългата права към първи завой, където е най-удобното място за по-бавния пилот да пропусне този зад себе си. 

Във всички случаи най-бързият вариант за теб понякога е да бъдеш търпелив докато инструктора покаже син флаг на по-бавният пилот и дотогава да се позиционираш така, че той да не диктува скоростта ти в завоите – с други думи, остави една идея повече място и се фокусирай върху добро излизане от завоите.

Ела и тренирай справянето с трафик на Sofia Karting Ring

Както споменахме в началото, справянето с трафика на пистата е елемент от всеки един моторен спорт. Нашата писта е перфектна за тренирането на това умение, тъй като тя изисква изключителна прецизност. Да, по-тясна е в сравнение с открити трасета, но именно благодарение на това можеш да усъвършенстваш някои умения много по-добре тук. 

Очакваме те на пистата!