Когато чуеш картинг, надали първата ти асоциация е за спорт, който може да бъде част от тренировъчния ти план, а по-скоро за забавна активност, на която можеш да ходиш с приятели от време на време. И това е напълно разбираемо. Но все пак смятаме, че ползите, които можеш да извлечеш за физическото и психическото си здраве от този спорт, са изключително подценени. 

Да, колкото и учудващо може да звучи за някои от вас, картингът е спорт и то доста натоварващ. Само опитай да се включиш в някое любителско състезание или карай няколко последователни сесии при следващото си идване на пистата. Мускулната треска на следващия ден е гарантирана! 

Днес искаме да ти споделим някои от причините, поради които си заслужава да караш по-често и ползите, които картингът ти дава. 

Изгражда по-добри рефлекси

Бързите обиколки в картинга, особено на тесни писти като нашата, изискват и бързо мислене и реакции – смяната между натискането на педала на газта и спирачката в завоите, улучването на точния момент за завиване. Добави към това и борбата с други пилоти на пистата и съответно реакция на техните действия. Картингът тренира бързи реакции както за тялото ти, така и за мисълта ти. Нещо, което с достатъчно тренировки не само ще те направи по-бърз, но и ще можеш пренесеш това качество и извън пистата.

Тренира фокуса и концентрацията 

В картинга няма време за разсейване. Завоите идват един след друг и ако искаш да си по-бърз или дори само да не се удариш, то трябва наистина да внимаваш. А освен завоите, разбира се, трябва да мислиш и за всички останали около теб – тези, срещу които се състезаваш и онези, които задминаваш или те задминават. Колкото по-дълга е сесията, толкова повече ще усещаш точно колко голямо влияние има концентрацията върху нивото на твоето каране. Нещо, което ще подобряваш с времето и също ще можеш да пренесеш и извън карта. 

Предлага цялостна тренировка на тялото

Лесно е да решиш, че картингът е просто каране, а не истинска тренировка. Но опитай да караш достатъчно дълго и бързо и ще разбереш – на следващия ден може да имаш мускулна треска на ръцете, корема и краката. Това е защото ръцете ти участват активно в управлението, мускулите на краката ти са стегнати през цялото време и участват в спирането и подаването на газ, а корема ти поддържа тялото стабилно в карта. Така ти тренираш съвкупност от мускулни групи при всяко каране. 

Подобрява кардиото

Да, докато караш, пулсът ти се ускорява. По време на състезания, благодарение и на адреналина, той може да достигне до 150-160 удара в минута. И макар извън състезание той да е значително по-нисък, все пак е нормално пулсът ти да е над 100 докато караш. Това се дължи на множество фактори сред които и че в крайна сметка това е физическа активност – по-тежка, отколкото изглежда на пръв поглед.

Намалява стреса

Високият адреналин, приятното усещане от това да направиш добра обиколка, социалният фактор на това да се състезаваш с приятели или други хора – всичко това прави картингът една забавна активност, която подобрява настроението ти и намалява стреса. 

Надяваме се вече да гледаш с други очи на любимия ни спорт и така да те виждаме още по-често на пистата. Очакваме те в Sofia Karting Ring за следващата ти картинг тренировка!