Добрите времена в картинга на всяка отделна писта изискват много практика, развиването на усет към карта и тренирането на специфични техники. Има обаче някои основни правила, които важат навсякъде и които са еднакво валидни без значение на какво ниво си. Именно тях ще споделим в днешната статия, за да ти помогнем да подобриш представянето си на пистата и да постигнеш още по-добри лични постижения в Sofia Karting Ring.

Завивай плавно

Прецизността и плавните движения с волана са особено ключови в картинга за постигане на максимално добри времена. Ако завиваш прекалено агресивно, гумите ти ще поднесат. Това, макар и понякога да се усеща като по-бърз и вълнуващ начин да взимаш завоите, всъщност е често срещана грешка при по-неопитните пилоти. Вземи пример от стила на Дженсън Бътън и запомни, че плавното е по-бързо!

Не дрифтирай

Кой не харесва усещането от дрифта? Освен това изглежда красиво отстрани, а и на онборд видеата, в случай, че слагаш камера на Onboard 13 при карането си. За съжаление обаче това убива прекалено много от скоростта ти в завоите. Това, към което трябва да се стремиш, всъщност е изцяло да избягваш поднасянето и да търсиш максимална стабилност във всяка една част от завоя. 

Намери лимита, но не го преминавай

Късното натискане на спирачките, задържането на педала на газта в завоя и пренасянето на по-висока скорост не означават непременно, че караш по-бързо. Всъщност, ако преминеш лимита дори можеш да загубиш време. Например, ако преминеш лимита при спирането за завоя, ще пропуснеш ейпекса на завоя, а вероятно и ще блокираш гумите си, което пък от своя страна ще доведе и до по-бавно излизане и загуба на време.

Не се накланяй в посока на ейпекса

Това е честа грешка, която коства много време. Накланяйки се към apex-a, пренасяш повече тежест върху гумите от вътрешната страна на завоя – обратното на това, което ти трябва. Така гумите от външната страна, които в този момент трябва да те задържат в траекторията, олекват и губиш сцепление. Това води до поднасяне и съответно по-бавно преминаване през завоите.

Поддържай оборотите на двигателя високи

Важно е да държиш двигателя си в така наречения “rev range”, за да можеш да се ускориш максимално при излизането от завоя. За да постигнеш това, опитай да запазиш максимално висока минимална скорост в завоя, както и внимавай да не поднесеш – запази максимален контрол върху карта.

Е, готов ли си да изпробваш тези съвети на трасето и да провериш колко по-бърза обиколка можеш да направиш? Очакваме те на Sofia Karting Ring!