Oт април насам започнахме да кръщаваме завоите на Sofia Karting Ring. Решихме да стартираме с първи завой, който кръстихме на нашите дългогодишни партньори от ЕКО. Фактът, че завоят се взима на пълна газ и че над него има голяма тяхна табела, направи изборът ни лесен. През май обаче се допитахме до вас за четвърти завой. Можеш да дадеш своето предложение до края на месеца тук и да спечелиш награда от нас – https://www.instagram.com/p/C6MHqjKorcW/!

Наименованието на завои съвсем не е нещо ново за една писта, даже напротив. Това е нещо характерно, особено за по-старите и легендарни писти по света. Днес искаме да споделим с теб някои от най-известните и любими такива на писти във Формула 1 календара, някои от които вдъхновяват и нас, докато мислим какви имена да дадем на нашите. Представяме ти нашите топ 5!

Eau Rouge / Radillon, Спа

Със сигурност най-емблематичните завои от целият F1 календар, който почти всеки фен би поставил на първа позиция. Особено тези, които са имали удоволствието да видят тази внушителна комбинация от завои на живо. Името на двата завоя се превежда съответно като “червената вода” и “стръмна пътека”. Първото идва от цвета на потока, над който минава завоя, а второто от изключителния наклон на завоя!

Grand Hotel Hairpin, Монако

Още един завой, който нямаше как да пропуснем, на една от най-значимите писти в историята на F1 и такава, на която всеки пилот иска да спечели поне едно състезание! Това е най-бавният завой в целия календар, една от много малкото възможности за изпреварване на цялото трасе и емблематична част от пистата в Монте Карло.

Parabolica, Монца

Последният завой на известната като “Храм на скоростта” писта. Изключително красив 180-градусов завой с голям радиус, който се взима с над 215 км/ч в най-бавната си точка и изстрелва пилотите на дългата старт-финална права. Наскоро той бе преименуван на “Curva Alboreto” в чест на 20-годишнината от смъртта на Микеле Алборето.

Copse, Силвърстоун

Най-бързият завой на легендарната писта, на която е проведено първото в историята F1 състезание. Дълги години именно този завой е първият в конфигурацията, но в момента той е 9-ти. Взима се с пълна газ в квалификацията със скорост от над 300 км/ч. Именно тук през 2021г се удариха Верстапен и Хамилтън – ключов момент в шампионата тази година.

Senna S, Интерлагос

Няма как да не включим в този списък и завоите, кръстени на нашия любим пилот – Айртон Сена. Това са първите два завоя на Интерлагос, а името идва от формата на завоя, която напомня на първата буква от фамилията на местният герой! Ще ви издадем една тайна – ние самите ще кръстим някой от нашите завои на Сена. За да разберете кой, последвайте ни в Instagram, където ще обявим съвсем скоро – https://www.instagram.com/sofiakartingring/.