Колкото и далеч да сме от успехите на легендите в моторните спортове, има едно общо между нас и това е, че сме хора. Затова и техните наблюдения и мисли са неща, от които всеки от нас може да се вдъхнови и учи.

Всеки месец споделяме по един цитат в социалните си мрежи, но решихме да посветим и статия на тези, които ни вдъхновяват всеки ден! Вероятно няма да се учудиш, че Сена е един от цитираните пилоти, предвид нашата слабост към него – дори наскоро кръстихме завой на пистата си на негово име. Но кои са другите? Продължавай да четеш, за да разбереш!

“Ако съществува пролука и не атакуваш, то ти вече не си състезател!” – Айртон Сена

Най-красивата част от всяко моторно състезание – картинг, Формула 1 или каквото и да е друго – е чистата борба за позиция и изпреварванията. Ако си в състезание с някого, имаш възможност да го изпревариш, но дори не опиташ да го направиш, то защо изобщо си на пистата? 

Все пак сме длъжни да предупредим, че когато не става въпрос за състезание, а за свободна сесия, е хубаво да внимаваш, защото не знаеш колко опитни са другите и дали ще ти оставят достатъчно място.

“Когато изглеждам бърз, това означава, че не съм плавен и карам бавно. Когато изглеждам бавен, то тогава съм плавен и следователно бърз.” – Алън Прост

Перфектното каране е това, което не надвишава лимита на карта (или колата), но се доближава максимално до него. Редовна грешка е това да надминеш лимита на карта. Това често изглежда като по-бързо каране, но всъщност е точно обратното, както казва и не кой да е, а четирикратният световен шампион – Ален Прост!

“От успеха не научаваш абсолютно нищо. От провалите можеш да направиш изводи. Това важи както за личния живот, така и за кариерата.” – Ники Лауда 

Като един от най-големите шампиони в моторните спортове, Ники Лауда неведнъж споделя, че най-голямо влияние за него са имали не успехите, а провалите. А този цитат ни вдъхновява не само, когато караме, но и с това, което правим. Вярваме, че същото важи и за теб!

“Винаги съм вярвал, че никога не трябва да се предаваш и трябва да продължаваш да се бориш дори когато шансовете са минимални.” – Михаел Шумахер

Този начин на мислене печели на Шумахер рекордните седем титли във Формула 1. Няма нужда от повече доказателства за това дали тази философия е успешна или не! Най-доброто, което можеш да направиш във всяка ситуация, е да дадеш всичко от себе си.

“Винаги трябва да се стремиш към това да си най-добрият, но никога да не мислиш, че това е така.” – Хуан Мануел Фанджо

Фанджо е човек, който е имал всяко право да смята себе си за такъв – неговите рекорди остават неподобрени с десетилетия, а някои от тях все още стоят. Той печели цели 5 титли в зората на спорта и то с 4 различни конструктора и е признат от много легенди за най-великият състезател на всички времена. Неговият съвет ни кара да бъдем целенасочени, но и смирени – един страхотен пример не само за всички състезатели, но и за всички хора, независимо от тяхната сфера.

“Оставете ме на мира, знам какво да правя” – Кими Райконен

Списъкът ни нямаше да бъде пълен, ако не бяхме включили и нашия любим финландски пилот! Кими е истинска легенда и макар и цитатите му да не са толкова мъдри като предходните, които споделихме, те несъмнено ще останат в сърцата на всички фенове, включително и нашите.

Ако тази статия ти хареса, не забравяй, че всеки месец споделяме по един такъв цитат в нашите Facebook и Instagram, заедно и с други интересни неща, свързани с картинга и моторния спорт. Последвай ни, за да не ги пропускаш!